שגרה ניהולית תקינה של עסק מצליח מבוססת על שורת נהלי עבודה יומיומיים ושוטפים, המבטיחים לא רק שמירה על הקיים אלא גם הרחבת הפעילויות העסקיות והגדלת הרווחיות. ניהול מלאי, העברה מפיתוח לייצור, חיסכון בעלויות ופיקוח על ההוצאות הם כמה דוגמאות לדרכים באמצעותן ניתן למנף את העסק קדימה. דרכים אלה הן מוכרות ואפקטיביות ביותר עבור עסקים במגוון רחב ביותר של תחומים.

ניהול מלאי – מהו?

ניהול מלאי הוא מונח העוסק בכמות הציוד או החומרים הזמינים עבור עסק "בזמן אמת" ומשמשים לצורך פעילותו השוטפת. ניהול מלאי איננו מתייחס למרכיב הרכוש הקבוע. בהקשר זה, קיימים כמה סוגי מלאי: מוצרים ארוזים ומוכנים לקראת המכירה ומוצרים שהם חלק מתהליך הייצור כדוגמת מוצרי גלם וחומרי אריזה. ניהול מלאי כולל כמה היבטים שונים; עלות בתוספת ההוצאות על החזקתו וריבת על מחירו; תהליך התיישנות כתוצאה מחיי מדף קצובים או מחידושים טכנולוגיים; כמות זמינה והשפעה על הפעילות החשבונאית של העסק. בהתאם לכך, כולל המינוח ניהול מלאי גם מגוון פעילויות שוטפות, כדוגמת: שימור, חיסכון בעלויות ושיווק אפקטיבי. מסיבות אלה, משפיע ניהול מלאי גם על רווחיות העסק, כאשר לאורך השנים התפתחו מתודולוגיות שונות לביצוע ניהול מלאי אפקטיבי. היום ישנן גם שיטות ניהול מלאי ממוחשבות ומתוחכמות ביותר, הכוללות היבטים שונים, כדוגמת: ניהול המלאי במחסן, פעילות מול ספקים ומוצרים שונים הנסחרים ברשת. בשיטות ניהול מלאי אלה התהליכים ברורים ומוגדרים מראש ולעיתים משולבים גם עם מערכות תפעול אחרות.

העברה מפיתוח לייצור – למה הכוונה?

העברה מפיתוח לייצור היא תהליך בו מועבר מידע חשוב על פיתוח המוצר לגוף האחראי על תהליך הייצור. באופן מעשי, המשמעות של העברה מפיתוח לייצור היא יצירת מעין גשר בין שני שלבים הכרחיים לקראת שיווק מוצר מוגמר – הפיתוח והייצור. שלבים אלה אינם מנותקים זה מזה, אלא להיפך – הצלחת העסק, חיסכון בעלויות והגדלת הרווחיות תלויים כולם בשילוב מדויק בין השניים. שלא כמו בעבר, היום תהליכי העברה מפיתוח לייצור הם חשובים ביותר לפעילותו התקינה של העסק הן מבחינת צמצום ההוצאות והן מבחינת הגדלת היעילות עד למקסימום האפשרי. באמצעות שיטות מדויקות של תהליכי העברה מפיתוח לייצור ניתן לצמצם את הפער בין מאפייני עבודת הפיתוח ובין הדרוש לתהליך ייצור רציף ויעיל. העברה מפיתוח לייצור מאפשרת גם לעמוד ביעדים שהוגדרו מראש ולעיתים אף למקסם אותם הרבה מעבר לכך. בהתאם לכך, כוללת מלאכת העברה מפיתוח לייצור מרכיבים, כדוגמת: הקמה של תשתיות הנדסיות, ניהול תצורות, הכנת תיקי מוצר, תכנון אב טיפוס, הרצת סדרות פיילוט, פיקוח וביקורת, והטמעת המוצר המוגמר.

חיסכון בעלויות וניהול תקין

חיסכון בעלויות תפעול העסק מחד והגדלת הרווחיות מאידך תלויים במרכיבים שונים בפעילות השוטפת של העסק; ניהול מלאי, העברה מפיתוח לייצור ושיווק נכון הם שלוש דוגמאות לכך. מינוף מרכיבים אלה ומרכיבים נוספים בפאזל העסקי יוביל גם להרחבת הייצור ולהגדלה של תזרים המזומנים.

*אין לראות במאמר זה המלצה או מידע מקצועי .