לנשים הזכות להיכנס להריון מבלי לחשוש לאבד את מעמדן בעבודה. לפי החוק בישראל, פיטורי נשים בהריון הם הפרה של החוק, כולל נשים בתקופת חופשת הלידה וכן 45 יום לאחר חזרה לעבודה.
נסקור להלן זכויותיהן של נשים בהריון ולאחר לידה: מתי פיטורים אסורים  ומתי יש לנשים זכות לקבל פיצויי פיטורים. כמו כן נשאל מתי יש מקום לערב עורך דין דיני עבודה ולהגיש תביעה פרטית או תביעה יצוגית. תביעה יצוגית הינה רלבנטית מכיוון שיכולה להיות טענה לאפליה שיטתית. תביעה יצוגית יכולה להיות מוגשת (מומלץ לאחר התייעצת עם עורך דין דיני עבודה) במקרים של פיטורי נשים בהריון כאשר מדובר בפיטורין של יותר מאישה אחת על רקע זה.

פיטורי נשים בהריון – כיצד החוק מגן עליכן?

החוק דוגל בשוויון הזדמנויות בין נשים לגברים ועל כן נאבק בתופעת פיטורי נשים בהריון, שמשמעם ברור: את מפוטרת בגלל שאת אישה . במקומות עבודה רבים יש מקום לברר רלבנטיות של תביעה יצוגית.

פיטורי נשים בהריון מותרים רק אם המעביד יצליח להוכיח שסיבת הפיטורים איננה ההריון ויקבל אישור מיוחד ממשרד העבודה. החוק מגן על עובדות בהיריון בעלות ותק עבודה של שישה חודשים לפחות. כדאי לדעת שגם מקרי שוליים מסוימים אינם מונעים מן המעביד איסור פיטורין או פיצויי פיטורים, למשל, אם לא יידעתן את המעביד על ההיריון. החוק הנאבק בתופעת פיטורי נשים בהריון אינו מגן עליכן רק מפני פיטורים, אלא גם מפני קיצוץ בשכר או עבודה כאשר המצב הרפואי איננו מאפשר זאת כמו בשמירת היריון.

פיצויי פיטורים – פיטורי נשים בהריון או לאחר לידה מחייב פיצויים

במקרה של פיטורי נשים בהריון  בניגוד לחוק חייב המעסיק לשלם פיצויי פיטורים. פיצויי פיטורים במקרים של פיטורי נשים בהריון כוללים פיצוי כספי על כל חודשי ההיריון, על חופשת הלידה ותקופה של שלושה חודשים מתום תקופת הלידה. כדי למנוע פיטורי נשים בהריון החוק מחמיר וקובע פיצויי פיטורים גבוהים.

לא קיבלתן פיצויי פיטורים – אולי עורך דין דיני עבודה יכול לעזור

אם מעסיקכן פיטר אתכן במהלך ההיריון ולא קיבלתן פיצויי פיטורים חופשת הלידה או ב-45 הימים שאחרי שובכן לעבודה, נצלו את זכויותיכן. ראשית מומלץ לקבל דעה מקצועית של עורך דין דיני עבודה . אם מעסיקכן הגיש בקשה להיתר פיטורים ממשרד העבודה והרווחה, התכוננו לזימונכן לחקירה. מומלץ להכין את גרסתכן למהלך ההתרחשות בכתב ביחד עם עורך דין דיני עבודה.
גם אם לאחר החקירה התקבלה ההחלטה שניתן לפטר אתכן, ביכולתכן להגיש ערעור גם בעזרת עורך דין דיני עבודה ולהעביר את העניין לטיפולו של בית הדין לעבודה. אם תימצאו זכאיות בתום השימוע, אתן צפויות לקבל פיצויי פיטורים יחד עם השכר שהפסדתן עד ללידה.

עלות עורך דין דיני עבודה ומקרה של תביעה יצוגית

עלות עורך דין דיני עבודה שתשכרו אף היא תשולם בסופו של דבר ע"י הנתבע במקרה שטענותיכן יתקבלו. עוד אפשרות שכדאי לשקול תוך ייעוץ עם עורך דין דיני עבודה היא הגשת תביעה יצוגית. תביעה יצוגית אינה תובעת את פגיעתכן האישית בלבד, אלא מוגשת בשם רבים במטרה להיאבק באפליה. עם זאת, ביהמ"ש לא חייב להסכים שזהו מקרה לגיטימי של תביעה יצוגית. כדאי להיוועץ תחילה עם עורך דין דיני עבודה בנוגע לסיכוייכן בהגשת תביעה יצוגית נגד המעסיק.